Generellt tycker jag att ni varit duktiga på att formulera er självständigt och varierat. Nästan alla av er har gjort en fulltständig källhänvisning (artikelförfattarens namn, artikelns rubrik samt var och när artikeln är publicerad) och ni har fina referatmarkörer! Ni är också duktiga på att välja ut vad som är viktigt i texten! ”JAG ÄR SÅ NÖJD, NÖJD, NÖJD!”
Glädje smittar, eller hur?! Pröva själva genom att se dessa glada tjejer dansa till denna underbara låt:
[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/ffVE_kbME8c" width="425" height="350" wmode="transparent" /]
Här kommer några generella tips som ni kan ha nytta av nästa gång ni skriver:
Detta var ju inget krav, men det var ändå kul att några av er hittade på egna och slående rubriker (istället för att skriva ”referat” som rubrik eller inte ha någon rubrik alls).
Några av er kallar Henrik Samuelsson för ”författaren”. Skriv hellre ”journalisten” eller ”artikelförfattaren”. Bra att ni (nästan alla av er) kallar honom vid efternamn, när ni nämner honom flera gånger (och att ni aldrig kallar honom vid bara förnamn).
Skriv Helsingborgs Dagblad med stort D.
Sätt aldrig punkt i slutet av rubriker.
Det ska vara liten bokstav i början på månaders namn: mars, april, maj, juni …
Det ska vara liten bokstav på nationaliteter: svensk, tysk, brittisk … (men stor bokstav på nationer: Sverige, Tyskland, Storbritannien …)
Se upp för hybridstycken, byt alltså inte till ny rad efter nästan varje punkt! Ska det verkligen vara nytt stycke (nytt innehåll, nytt ämne) så ska ni använda antingen indrag eller blankrad.
Man säger ”medans”, men skriver medan (utan –s).
Det kan vara knepigt att skilja på ”de” och ”dem” och på ”han” och ”honom”. ”De” respektive ”han” är subjektsformen och ”dem” respektive ”honom” är objektsformen. Här sätter jag subjektet först i satsen, sedan ett predikat och så sist objektet: ”Vi såg dem.”, ”De såg oss.”, ”Jag såg honom.”, ”Han såg mig”… Hänger ni med?
Och så hade jag ju lovat att ta reda på om man skriver: i går kväll eller i gårkväll, ja för man skriver ju i alla fall inte igårkväll, eller?
Jag har lusläst Språkrådets Svenska skrivregler (2008) och sökt på nätet. Svaret är att man ska skriva: i går kväll (ca 5 miljoner träffar, varav många dagstidningar) eller ev. igårkväll (ca 100 000 träffar, varav de flesta bloggar). Igår kväll får visserligen ca 500 000 träffar, varav de flesta är bloggar, men det är inte ett skrivsätt som förespråkas av Språkrådet.