INNEHÅLL
Bokens titel
Bra att ni beskriver titlarna och hur ni gillar dem! Många av er skulle kunna reflektera lite mer kring dem. Om boken till exempel är döpt efter en person eller en plats i boken, så kan ni ofta fundera mer över vad dessa symboliserar. Är de på något vis viktiga för bokens budskap/tolkningen av boken? Fundera över om namnen kan ge några associationer! Vad står till exempel ”glas” för i Doktor Glas eller ”grey” för i Dorian Greys porträtt? Var namnen typiska inom en viss samhällsklass eller kan de stå som en metafor för någon egenskap som huvudkaraktären eller boken står för? Varför poängteras det i titeln att Glas är doktor (är det viktigt för bokens handling och/eller budskap)? Och är Dorian ett namn som passar på personen som bär det (förknippar vi det med egenskaper som passar på personen ifråga)? Eller står namnen för en särskild typ av landskap som lätt förknippas med vissa känslor? Vilka känslor och (personliga) egenskaper förknippar du med till exempel karga hedar (moors)?
Bokens form och struktur
Bra att ni ofta är konkreta när ni beskriver hur tjock eller tunn boken är och sätter det i relation till hur ni upplever den. En del tjocka böcker slukar man snabbt, medan andra känns nästan omöjliga att ta sig igenom. Varför? Och inte behöver korta romaner vara varken lätt- eller snabblästa … Vad är det i boken som gör att du upplever den på ett visst sätt? En del av er berättar skickligt hur författaren strukturerat historien. Jag tänker att man skulle kunna likna det vid en väv där ni ska beskriva mönstret och vävtekniken, och inte bara berätta om er upplevelse när ni känner på det mjuka, glatta eller sträva tyget.
Bokens dramaturgi
Många av er beskriver i detalj hur era böckers handling passar med den klassiska dramaturgin. Det är intressant att läsa när ni är konkreta och ger exempel. Jättebra! Alla kan väl nu skilja på peripeti (vändpunkt, avslöjande) och klimax/höjdpunkt?! Se till att ni inte blandar ihop termerna!
FORM
Struktur
Jag tycker generellt att ni har varit bra på att strukturera era texter. De känns logiskt uppbyggda och har en tydlig röd tråd. Nästan alla av er använder er av rubrik och underrubriker. Några av er använder er av rubriker i stil med ”Titel” och ”Dramaturgi”, medan andra av er använder er av rubriker där ni har plockat ut något centralt innehåll i varje stycke. Båda sätten funkar bra här, tycker jag.
Alla sätter in sina inlägg i en kategori, till exempel “Läsloggar” och lägger etiketter på den! Ni använder ofta författarens namn, boktiteln samt era uppgifter/det ni ska studera (till exempel titel, form, struktur, dramaturgi, budskap) som etiketter. Det är viktigt att ni på det här viset kan organisera/sortera era texter.
Längd
Många av er har haft lite svårt att hålla er till att text ska vara på mellan 300 och 600 ord. (Till detta tillkom rubriker och citat.) En del av er har så många djupgående analyser att det därför har varit svårt att få plats, men en del av er skulle kunna stryka ner texten något. Se till att ni inte upprepar er och stryk det som inte känns viktigt/känns intetsägande. Våga gärna vara lite tuffa mot er själva. Säkert har ni hört uttrycket ”Kill your darlings” och till och med det kan man behöva göra ibland.
Illustrationer
Nästan alla av er har illustrerat minst en av era loggar med en bild som passar till texten och många av er har en bild per läslogg. Ni är duktiga på att skriva bildtexter, där det framgår vad bilden heter och varifrån den kommer. Fint!
Många av er illustrerar det ni beskriver genom att ge konkreta exempel på situationer i bokens handling och/eller citat ur texten. Det är jättebra!
Sen inlämning
En del av er har haft väldigt svårt för att bli färdiga i tid. Tänk på att berätta för er lärare om ni missar en deadline och att motivera varför. Att lämna in sent bör inte bli en vana! Det leder till en massa merarbete för läraren och så skapar det svårigheter när man vill fortsätta kursens planering: de olika delarna bygger nämligen i viss mån på varandra. Läraren förutsätter (och behöver kunna förutsätta) att ni ska ha förstått och kunna använda de delar som vi redan har jobbat med i kursen …