Individuell respons
Vad gäller den individuella responsen på era läsloggar har jag även denna gång valt ut några saker som jag gillar och några saker som jag tycker ni kan utveckla ytterligare i era texter. Det skulle bli för omfattande och tjatig läsning om jag kommenterade allt som är bra respektive allt som skulle kunna förbättras. Har ni några frågor på era texter eller mina kommentarer så säg till!
Jag har läst era kommentarer till varandra också! Bra att ni betonar det som ni gillar och bra att ni även vågar ge varandra konstruktiv kritik. Ni kanske inte håller med om alla synpunkter som ni får på era texter och ni kanske inte väljer att följa alla råden, men det är alltid nyttigt att höra vad andra tycker. Ofta ligger det något i läsarnas frågor och synpunkter. Kanske är det något avsnitt i er text som kan uttryckas tydligare eller något som saknas eller som kan strykas? Allt kan inte finnas med i era texter (ni har ju en maxgräns för antalet ord), men det ni väljer att ha med måste ni redogöra för tillräckligt ingående och tydligt för att läsarna ska förstå er.
Tänk alltså på att även era klasskamraters synpunkter är värdefulla. Jag petar inte i alla detaljer och vi lägger märke till lite olika saker när vi läser en text. Många av er har gått in och förbättrat era texter efter att ni fått respons. Det är bra! Fortsätt med det! (Och ni som inte har gjort det, bör göra det!) Att skriva och skriva om, ge och få respons och bearbeta ytterligare – det kallas processkrivning och det är så ni bör jobba med era texter! Lycka till!
Generell respons
Generellt har ni löst det fint med era kategorier och etiketter. Det är bra, för det är ett sätt att sortera sitt material och göra det lättare att hitta bland det både för läsaren och för skribenten själv. Tips: När du skapar en ny kategori och lägger din läslogg i den, så ligger ofta läsloggen samtidigt kvar i kategorin ”okategoriserad” (där den automatiskt hamnar om du sparar innan du hunnit välja någon annan kategori). Att den ligger kvar i ”okategoriserad” beror på att man ska kunna lägga ett och samma inlägg i flera olika kategorier. Kolla därför upp detta och klicka ev bort bocken framför den kategorin!
Bra att ni citerar och att ni kommenterar citaten (d.v.s. att ni berättar vad ni tycker att citaten är exempel på och hur ni reagerar på dem)! Bra att ni skriver vilken sida man kan hitta textavsnitten på (och att ni tidigare skrivit vilken utgåva ni läser, så att den som vill kan leta upp avsnitten i sin helhet). Tips: En del av er väljer att markera citaten med kursiv stil, men alla mallar tillåter inte kursiv text. Kanske kan ni lösa det genom att markera er text på något annat sätt? Man kan till exempel skriva textpartier med annan färg än svart och man kan skjuta in texten (inskjuten vänstermarginal). Några av er har valt att istället göra texten fetstilt. Det viktiga är att ni är konsekventa och att det tydligt går att skilja mellan citat ur romanen och er egen text.
Se upp för särskrivningar! Till exempel skriver man ”jätte intressant” respektive ”original titeln” som ett ord (vardera).
Skriv nummer med bokstäver upp till i alla fall tolv (men gärna längre, till exempel upp till tjugo). Ett exempel: ”Hon hade 4 stycken vänner.” Stryk ”stycken” (det leder tankarna fel) och skriv ut ”fyra”: ”Hon hade fyra vänner.”
Vad gäller rubriker så försök att göra dem enhetliga. Skriv till exempel inte ”Miljöbeskrivning” och ”Personskildringarna”, utan skriv hellre ”Miljöbeskrivningarna” och ”Personbeskrivningarna” (båda i bestämd form) eller ”Miljöskildring” och ”Personskildring” (båda i obestämd form) och välj om du vill använda ”beskrivning” eller ”skildring” i dina rubriker. Inne i texten får du däremot gärna variera dig! Ett annat exempel är skriv inte ”Centrala karaktärer” resp ”Konflikter”, utan hellre ”Centrala karaktärer” resp ”Centrala konflikter” eller något liknande. Glöm inte heller om du tidigare har valt obestämd eller bestämd form. Tänk på symmetrin! Det ska vara en logisk och enhetlig struktur.
Ni är duktiga på att lägga in bilder i er blogg och att skriva bildtexter! Nästa steg är att ni i era texter relaterar till bilden på något sätt, så att man förstår hur bilden kommer in i sammanhanget. (En del av er gör redan det, vilket är jättebra!) Ibland kan det kanske kännas lite onödigt, när sambandet är alldeles uppenbart, som till exempel när man lägger in en bild på boken eller på bokens författare, men det beror ju på att ni talat om vad boken och författaren heter. Ni har alltså redan gjort klart för sambandet. Lägger ni istället in en stämningsfull bild som inte direkt kan kopplas till boken, kan detta tillföra er text en hel del, men ni behöver förklara sambandet.
Kan ni skilja på ”sin” och ”hans” resp ”hennes”? Vad betyder till exempel: ”Hon tog hennes väska” respektive ”Hon tog sin väska” och ”Han träffade hans kusin” respektive ”Han träffade sin kusin”?